LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

Setmana de la Ciència: Dissenyem un espectroscopi

Descomposem la llum i analitzem espectres continus i discontinus.

Els alumnes de 4t ESO hem treballat, des de l’àrea de Cultura Científica i concretament des de l’àmbit de l’Astronomia, els components de la llum.

Els astrònoms estudien els espectres de llum emesos pels estels per observar la variació de la posició dels mateixos amb el temps i la seva composició química. Astrònoms com Vesto Slipher, van analitzar l’espectre lumínic de les galàxies més llunyanes tot comprovant que eren de color vermell, de la qual cosa es deduïa per l’efecte Doppler que s’allunyaven en totes direccions.

Per aconseguir l’anàlisi dels espectres lumínics hem construït, al laboratori, un model d’espectroscopi, que ens ha permès descomposar la llum i analitzar la forma de diferents espectres continus i discontinus: llum natural, bombeta de baix consum, fluorescent i bombeta incandescent.

D’aquesta forma hem pogut observar com diferents àtoms són capaços d’emetre diferents espectres, de tal forma que podem deduïr la presència d’un àtom o un altre en una font lluminosa en funció de l’espectre emès, de la mateixa manera que ho fan els Astrònoms per deduïr la composició química dels estels.

Esperem que us agradin els espectres obtinguts.

PER LLEGIR MÉS...