El departament de Ciències pretén desenvolupar ja des dels estudis primaris, la capacitat d’observació i despertar l’interès i la curiositat de l’alumne per conèixer les lleis naturals que regeixen el món que l’envolta.
La utilització del mètode científic i els seus llenguatges propis li permeten disposar d’unes eines bàsiques per desenvolupar el seu pensament causal. Per assolir aquests objectius, el Departament treballa l’abstracció matemàtica i l’aprenentatge de les ciències experimentals aplicades a camps com la física, la química, les ciències de la vida, la terra i el medi ambient.*
A partir de les visites, les sortides de camp, l’experimentació i la recerca mitjançant el treball sistemàtic en laboratoris o la utilització de noves tecnologies, l’alumne participa d’una forma més aplicada i activa en el seu procés d’aprenentatge.
Els alumnes han de saber raonar i ser capaços d’argumentar científicament fenòmens naturals i de la vida quotidiana, incorporar els mitjans de comunicació com a eina per a fomentar la mirada crítica, aprendre a valorar el treball i l’esforç diari envers les matèries, promoure l’aprenentatge cooperatiu i incrementar el treball amb noves tecnologies. La llengua anglesa s’incorpora com a eina de treball habitual.
EDUCACIÓ FÍSICA
El departament d’Educació Física optimitza i vertebra el disseny curricular de totes les activitats relacionades amb la pràctica física en diferents mitjans –terrestre i aquàtic– que el nen realitza des que entra al centre a Educació Infantil fins a Batxillerat o Cicles Formatius, amb la finalitat de desenvolupar les destreses físiques, l’aprenentatge de tècniques esportives i la recreació.*
El departament d’Educació Física té cura especial de l’establiment d’una línia de treball i d’atenció dels processos psicomotrius de l’alumne i dels canvis que es van succeint en els diferents estadis i vetlla pel creixement de l’autoestima, en l’acceptació de si mateix i del seu propi cos.
A més, el departament assessora els alumnes i les famílies en la pràctica de l’activitat física com un mitjà de recreació i formació i possibilita activitats de caire lliure en les seves instal·lacions.
També dóna suport a les activitats extraescolars del Centre promovent l’activitat física per a tothom.
LLETRES
El Departament de Lletres treballa en tres línies d’actuació prioritàries que són la competència expressiva, el foment de la lectura i l’aprenentatge de les llengües com a eines fonamentals de formació de futurs ciutadans crítics i responsables.*
El Col·legi duu a terme un gran nombre d’activitats amb l’objectiu de ser estímul de lectura: clubs de lectura, xerrades-col·loqui amb escriptors, participació en concursos literaris, marató de contes, tallers de teatre, fires de llibres, premi literari propi, etcètera.
Volem que els alumnes desenvolupin l’expressió escrita a través de la reflexió metalingüística de les diferents tipologies textuals, produeixin textos tant literaris com no literaris, escriguin respectant les normes lingüístiques (ortogràfiques, morfològiques i sintàctiques), utilitzin la reflexió com a mitjà d’aprenentatge i usin la diversitat lèxica.
La millora de l’ortografia es realitza seguint el mètode neurolingüístic del projecte del professor Gabarró.
LLENGÜES ESTRANGERES
El Departament de Llengües Estrangeres té com a objectiu promoure la llengua com a mitjà de comunicació i d’entesa amb les persones del nostre entorn més proper i de tot el món.
La nostra societat, immersa en la globalització i l’avenç en les noves tecnologies demana que l’ús efectiu de les diverses llengües com a mitjà de comunicació i d’entesa entre els pobles sigui cada cop més important. En aquest sentit, el Departament de Llengües estrangeres promou viatges a l’estranger i intercanvis culturals.
Igualment, s’imparteixen l’anglès i el francès, a més de matèries específiques en llengua anglesa, crèdits variables i una tercera llengua estrangera: l’alemany. *
Tenint en compte la importància de les llengües al món, el nostre sentiment de pertinença a Europa així com la proximitat a alguns països, pretenem preparar als nostres alumnes per aquesta visió global del món i atansar-los a ell, entenent que sense el coneixement de la llengua no hi ha comunicació possible. L’avançar en aquesta línia els permet obrir les seves possibilitats dins la societat tant pel que fa a les relacions humanes com en l’àmbit professional.
Des del curs 2015-2016 s’imparteix el Batxillerat dual americà i el curs 2016-2017 s’inicia el Batxillerat francès per tal que els alumnes puguin cursar i acreditar la seva formació internacional.
TECNOLOGIA
El departament de Tecnologia abasta la verticalitat de totes les àrees integrades en els àmbits tecnològic i informàtic.*
Atesa la celeritat amb què es succeeixen els avenços en aquests àmbits, curs rere curs, els professors d’aquest departament incorporen noves estratègies i noves didàctiques per assolir uns resultats més òptims i enriquidors per a tots els nostres estudiants.
L’oferta acadèmica del Batxillerat Tecnològic, a més de la dels Cicles Formatius, dóna al professorat d’aquest departament una visió molt més àmplia de tots els itineraris que hi condueixen, ja des de l’ensenyament secundari obligatori.
Aquest Departament sistematitzar en el centre les competències digitals pel que fa a les TIC,. També potencia els canals de distribució de la informació de centre: facebook, twitter i similars per fer més presents les diferents activitats que es porten a terme en el centre. Cerca, captació, selecció, registre i processament de la informació, amb l’ús de tècniques i estratègies diverses segons la font i els suports que s’utilitzin (oral, escrit, audiovisual, digital) amb una actitud crítica i reflexiva. Requereix el domini de llenguatges específics bàsics (textual, numèric, icònic, visual, gràfic i sonor).
Vetlla per a incrementar l’ús dels aplicatius informàtics en les diferents assignatures així com per a usar diferents eines tecnològiques a nivell de centre.
TUTORIES
El departament de Tutories busca educar en la llibertat i la responsabilitat, així com sensibilitzar i orientar de cara a desenvolupar els valors essencials: la justícia, el bé comú, la solidaritat i la pau. L’eina que utilitza és el pla d’acció tutorial on es contemplen diferents programes de formació com l’educació per la salut, l’educació en valors (la pau, l’ecologia, la diversitat…); l’educació emocional, la comunicació interpersonal i la sexualitat; l’educació en la solidaritat (campanya d’aliments, campanya Mans Unides…); educació en el respecte a la convivència solidària i en pau (higiene i salut, educació vial…); i l’orientació professional i universitària (conferències, seminaris…).
La seva missió és la de: col·laborar en l’acció pastoral conjunta de tot el Col·legi, amb el seu assessorament i projecció, harmonitzar l’acció del professorat amb les orientacions complementàries que es deriven de l’ideari de l’escola, en tant que col·legi cristià del Bisbat de Lleida.*
MÚSICA
L’objectiu primordial del Seminari de Música és fomentar el cant, valorar la música com a eina de desenvolupament personal, iniciar-se en la pràctica instrumental, valorar la pràctica musical com a font de gaudi, fomentar la diversitat musical en l’audició i la pràctica instrumental, el cant i la dansa.*
En el seu aprenentatge s’incorporen progressivament continguts en anglès.
En el Col·legi Episcopal iniciem l’aprenenatge d’un instrument musical en tot el cicle mitjà de primària: el piano, la flauta dolça o percussió de làmines.
S’aprofundeix en un repertori específic, utilitzant els recursos TIC per agilitzar, millorar i revisar l’aprenentatge de la tècnica dels instruments.
Els alumnes interpretar petites peces musicals en grup, tot gaudint de la interpretació d’un instrument musical.
ARTS
Ens proposem desenvolupar la competència artística dels alumnes: conèixer, comprendre, apreciar i valorar críticament diferents manifestacions culturals i artístiques, utilitzar-les com a font d’enriquiment i gaudi i considerar-les com a part del patrimoni dels pobles.
A més, proposem crear amb tota mena de materials, suports i eines tecnològiques, tant individualment com col·lectiva les representacions i anàlisi de la realitat que facilitin l’actuació de la persona per viure i conviure en societat.
El Departament artístic acompanyar el procés d’ensenyament i aprenentatge d’activitats complementàries tals com: exposicions, xerrades, tallers monogràfics.*
Realitzem projectes gràfics vinculat a l’empresa, la ciutat o el mateix col·legi i connectem els treballs realitzats en les matèries de les etapes obligatòries amb el Batxillerat artístic a partir d’activitats compartides, conferències i sessions específiques.
RELIGIÓ
La intel·ligència espiritual ens permet accedir als significats profunds, tot plantejant-nos les finalitats de l’existència, les seves motivacions, la intel·ligència del jo profund, , i la recerca de respostes creïbles i raonables.
La intel·ligència espiritual és la condició bàsica i fonamental per desenvolupar l’experiència religiosa i interpretar els missatges simbòlics de les tradicions religioses.*
En aquest Departament vetllem especialment pel coneixement de la fe cristiana, de la comunitat dels creients i de les seves aportacions en el moment actual a Lleida i en el món sencer.
SOCIALS
Volem capacitar els alumnes per comprendre la realitat social on vivim, afrontar la convivència i els conflictes emprant el judici ètic basat en els valors i pràctiques democràtiques.*
Motivem l’exercici de la ciutadania, de manera que actuïn amb criteri propi, contribuint a la construcció de la pau i la democràcia. Treballem per construir una actitud solidària i responsable pel que fa a l’exercici dels drets i obligacions cívics, sent respectuosos amb la diversitat.
Des d’aquest Seminari es pretén aconseguir la participació dels alumne a través de conferències i grups de treball per la recerca.
DEPARTAMENT D’ORIENTACIÓ
El departament d’orientació és un servei que ofereix el Col·legi que està integrat per psicòlogues, psicopedagogues i mestres especialistes en pedagogia terapèutica. Els objectius i prioritaris se centren en l’atenció a la diversitat de situacions dels alumnes, la potenciació de les capacitats bàsiques, les altes capacitats, i la previsió de les dificultats d’aprenentatge.*
També ofereix acompanyament en el procés personal de creixement i l’atenció a les famílies i al professorat en les necessitats d’orientació educativa dels seus fills per tal que desenvolupin al màxim les seves capacitats, proporcionant eines recursos i estratègies.