COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

ALGUNS APUNTS DE LA HISTÒRIA DEL COL·LEGI EPISCOPAL

Els inicis

A Lleida, vers els anys 50 del segle passat, hi havia només un Col·legi religiós per a nois. Les noies, en canvi podien triar entre set escoles. La millora de l’economia de moltes famílies a causa de l’extensió dels cultius de fruita potencià la necessitat de donar millor educació als fills.

Fou l’any 1957 quan un grup de pares, davant d’aquesta circumstància, s’adreçà al Bisbe del Pino per demanar-li la creació d’un col·legi diocesà. El volien modern, adaptat als nous temps i obert no únicament a la ciutat, sinó a tot el bisbat, la qual cosa suposava que els nois de poble poguessin sojornar en un internat. A més, ja des del primer curs s’acceptaren nois d’altres bisbats i també d’Andorra.

A Colònies, 1982

El Col·legi Episcopal és lleidatà i per això se’l va designar amb l’advocació de la Patrona de la ciutat: la Mare de Déu de l’Acadèmia.

Per a la seva construcció fou triada una ampla zona exterior a la ciutat, a l’actual carrer Doctor Combelles (d’on va cedir espais dels seus patis per poder obrir els carrers Bisbe Messeguer i Joan Miró.). La construcció de l’obra s’inicià a la tardor de 1958. En onze mesos van ser habitables el col·legi i l’internat.

Al Beciberri, 1964

El Col·legi Episcopal va iniciar les seves classes amb 24 alumnes durant el curs 1958-1959, en una casa del carrer Acadèmia que havia estat cedida per les religioses de Santa Anna. L’octubre de 1959, els alumnes es traslladaren a les aules del nou col·legi al carrer Doctor Combelles. En aquesta mateixa data s’inaugurà també l’Internat que visqué una reforma definitiva el 1965 i que fou conduït per dues religioses de la Llar de Natzaret: na Marcelina Martínez i na Ubalda Valle.

Al laboratori de Ciències

Mn. F. Martí i Solsona va escriure L’Episcopal. Un Col·legi de Lleida (1999) on explica i il·lustra els origens del centre educatiu així com la seva evolució durant els seus primers quaranta anys, amb el seu compromís amb l’educació, la ciutat i el territori.

Llibre 01

Portada del llibre, 1999

Durant la seva trajectòria, els Bisbes Aureli del Pino (1947-1967), Ramon Malla (1968-1999), Francesc Xavier Ciuraneta (1999-2007), Xavier Salinas (2007-2008), Joan Piris (2008-2015) i actualment Salvador Giménez Valls han nomenat per a dirigir el Col·legi a Mn. Ramir Viola (1958-1964), Mn. Josep Serentill (1964-1969), Mn. Jordi Pardell (1969-1997), Mn. Lluís Sallan (1997-2003), el Sr. Josep Birbe (2003-2012) i actualment la Sra. Antonieta Mateus.

Directors del Col·legi amb el Sr. Bisbe, 2018

Formació

La formació científica i tecnològica, la pràctica en el laboratori, l’experimentació, el contacte amb diverses institucions de la UdL aconsegueixen que l’alumnat tingui les eines necessàries per a la recerca i el pensament crític necessari per a l’aprenentatge.

Etapes educatives

Partint del seu compromís amb l’educació, el Col·legi ha anat incrementant els serveis als alumnes i a les seves famílies.

Avui s’oferta l’educació del primer cicle d’Educació Infantil (0-3 anys) i també segon cicle (de P3 a P5), els nivells obligatoris d’Educació Primària i ESO,

Pel que fa als ensenyaments postobligatoris ofertem la totalitat d’itineraris possibles en el Batxillerat. A més des del curs 2015-2016 hi ha la possibilitat de cursar el Batxillerat Dual americà i des del curs 2016-2017 s’imparteix el Batxibac on un terç del currículum es fa en francès.

Pel que fa a la Formació professional ofertem les famílies de Cicles formatius de Grau Mitjà: Atenció a persones en situació de dependència i també Guia en el Medi Natural i de temps de lleure. De Grau  Superior oferim: Administració i Finances –en dual-, Educació Infantil – en dual- i Integració Social -en dual-, Animació d’Activitats Fisicoesportives i Condicionament Físic

Amb la incorporació del programa Qualifica’t (2008) que s’ha transformat en un servei d’assessorament i reconeixement d’aprenentatges, de l’experiència laboral, el Col·legi valida l’experiència professional dels treballadors per tal que puguin cursar els CCFF i tenir les titulacions dels Cicles formatius que cursin.

Àmbit Extraescolar

L’acció formativa, no obstant, no es limita a l’oferta reglada sinó també a la no reglada. L’oferta d’activitats extraescolars és àmplia i varia d’any en any, atenta i creativa segons les necessitats que manifesten els alumnes i les famílies: esports, música, idiomes, escacs, etcètera.

D’altra banda, l’Esplai Epis (1973) constitueix, des de fa més de quaranta anys, un espai lúdic formatiu de recreació dels infants i joves en el seu temps de lleure. En alguns moments del curs, aquest centre obre les seves portes a infants i joves  dels barris de la ciutat. La seva acció educativa es desplega els dissabtes al matí en l’Esplai i durant les Colònies d’Estiu, les rutes i els campaments.

L’acció del Col·legi no s’ha limitat a la ciutat, també ha arribat a comarques, com evidencia la seva presència constant en les cases de colònies de la Ribagorça (Montsant i Riupedrós), on també ha organitzat diferents camps de treball centrats en la restauració d’ermites. Així mateix, ha estat estretament vinculat amb Butsènit, on des de fa més de trenta anys i en col·laboració amb els veïns d’aquesta Partida l’AMPA organitza l’Aplec de les famílies.

El grup de teatre “Taller de fantasia” s’ha constituït amb els alumnes que opten per expressar i comunicar idees, sentiments i vivències a través de l’escenografia. També s’ha creat un grup de teatre de professors que ha arribat a participar en alguna mostra en poblacions de la comarca.

Durant molts anys convoca el Premi de Literatura Jove que duu el nom d’un sacerdot vinculat a l’escola, Mn. Agustí Bernaus. En algunes edicions, el premi s’ha convocat a nivell de tots els centres de secundària de Catalunya.

En la vessant musical Labanda i Proband (constiuida per professors) són espais de creació, d’animació i de compromís en les principals trobades festives ja siguin d’alumnes, de famílies o del professorat.

 

El Col·legi ha ampliat la seva acció cultural a l’edició de llibres -obra poètica de Mn. Agustí Bernaus, una antologia de Mn. Anton Navarro, dos reculls literaris il·lustrats a càrrec de professors i alumnes, a més del llibre dels quaranta anys d’història del Col·legi-, revistes, diaris i auques. El curs 2018-2019 amb ocasió del 60è aniversari hem publicat les Glosses rimades de Mn. Francesc Martí.

Pel que fa al vessant més artístic, el Col·legi convocà l’any 1999 la primera Biennal d’Art d’àmbit estatal que duu el nom de qui ha estat professor i és reconegut pintor, Víctor P. Pallarés. L’alumne A. Bonet va deixar la seva empremta artística en els murals dels dos patis del Col·legi (2015-2016) i en el gran mural exterior de la paret del pati en el carrer Joan Miró (2021).

Atent a les necessitats de la societat

El Col·legi Episcopal ha fet partícip la ciutat dels seus treballs i les seves realitzacions. En els anys vuitanta, l’Expotècnia oferia una mostra de les realitzacions dels alumnes de Formació Professional, primer, i de la resta de nivells després. Posteriorment, diferents mostres de Formació professional han ocupat altres espais públics de la ciutat: sense anar més lluny, ara fa uns anys, es presentava una proposta que transformava el parc de les Basses en un Parc temàtic.

Actualment, són els alumnes de Batxillerat Artístic els que anualment traslladen una mostra de les seves realitzacions a espais públics emblemàtics de la ciutat, com la Biblioteca Pública o l’IEI. Han realitzat també exposicions en diferents localitats: Alcarràs, Tremp, Torrefarrera, Juneda, El Pont de Suert amb la voluntat de mostrar obres de qualitat realitzades per joves. L’any 2015 tingué lloc a la Sala Montsuar de l’IEI l’exposició Trajectòries que recollia treballs de vint alumnes que cursaren les primeres promocions del Batxillerat artístic.

El curs 2022-2023 en col·laboració amb el Batxibac van presentar una exposició col·lectiva sobre l’autor francès Éric-Emmanuel Schmitt que explora el poder de la mirada en la construcció de la identitat del protagonista  a l’Institut francès de Barcelona. Va ser visitada pel President de la Generalitat amb motiu del centenari de la entitat.

Igualment, el Col·legi Episcopal en tant que centre identificat amb la vida de Lleida, ha participat en actes propis de ciutat, fins i tot en alguna fira municipal com ara la de Decorhabitat, Cucalòcum, Fira de Formació Professional, Formaocupa, Petitàlia. També, anualment, en accions solidàries amb parròquies i institucions, mitjançant les campanyes contra la Fam i de Mans Unides, entre d’altres. El seu projecte Vols -d’iniciació al Voluntariat i al Servei- amb els alumnes de 4t d’ESO promou el voluntariat amb diverses entitats de la ciutat: Sindrome de Down, residències d’ancians, malalts d’Alzeimher, etc.

Hem gravat ja en diverses ocasions un programes de ràdio en el Col·legi on alumnes de les diferents etapes actuen com a  periodistes i a més els alumnes de periodisme periòdicament participen en el programa del Bisbat de Bat a Bat.

A més participem activament en la Fundació Llars del Seminari que té com a objectiu acollir les famílies sense habitatge.

Ambaixador de Lleida a nivell nacional i internacional

En aquests més de seixanta anys, i en diferents activitats, el Col·legi ha dut amb orgull el nom de la ciutat. En aquest sentit, l’escut del Col·legi ha mantingut constants la Mare de Déu de l’Acadèmia i la flor de lis, patrona i símbol de la ciutat respectivament.

Pel que fa a l’àmbit cultural, i des del record inoblidable de la honrosa participació en el programa televisiu de la dècada dels seixanta “Cesta y Puntos”, el Col·legi no ha cessat de ser protagonista acompanyat sempre del nom de Lleida.

Igualment, el Col·legi ha estat tribuna -en molts casos, oberta a la ciutat- d’importants conferenciants que han complementat la tasca educativa de mestres i professors. Així, el col·legi ha esdevingut un cau d’escriptors catalans contemporanis:  Jaume Cabré, Maria Antònia Oliver, Jordi Coca, Pep Coll, Josep Maria Sala-Valldaura, Carles Porta, Josep Vallverdú, Jordi Pàmias, Xavier Macià, Emili Bayo, Josep Borrell,  Vicenç Villatoro, Màrius Serra, Isabel-Clara Simó, Txema Martínez, Alejandro Palomas, entre altres.

Altres personatges de l’àmbit per exemple de l’assaig, com ara Sebastià Serrano o el mateix Francesc Candel, i els periodistes Salvador Alsius, Manuel Campo Vidal, Lluís Carandell, Carles Capdevila, etc.. Pel que fa als sociòlegs, destaca la presència de Manuel Castells i de Francesc Torralba. En l’àmbit de la representació pública o política, les conferències de l’exPresident de la Generalitat, Jordi Pujol, dels alcaldes de la ciutat, Antoni Siurana i Àngel Ros, Conseller d’Ensenyament, Joan Maria Pujals, Conseller de Governació, Josep Maria Pelegrí, a més del President d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida. També hem tingut entre nosaltres apassionats de l’educació com Josep Lluís Cleries, Víctor Küppers, i Gregorio Luri.

Igualment, han intervingut com a ponents el Cardenal de Barcelona, Mon. Ricard Maria Carles o Vladimir Gladyshev, primer secretari de l’ambaixada Russa.

Així mateix, en l’àmbit esportiu, i en les diferents manifestacions i competicions per tota la província, a Catalunya, a l’estat espanyol i també a l’estranger.

Segurament, el record més proper és el de l’equip de voleibol sènior que va competir en la Superlliga, en la màxima categoria a nivell nacional, en tant que l’equip juvenil es proclamaven campions d’España en dues ocasions. Sense oblidar, la participació constant i reeixida dels diferents equips de Col·legi en les moltes competicions escolars de Catalunya.

Un centre de referència

Cal destacar que el Col·legi ha estat pioner en l’ensenyament de la llengua: al 1967 ja impartia classes de català. Fou el primer centre de Lleida en rebre el Premi Baldiri Reixac a l’escola “per la naturalitat amb què s’hi practica la normalització lingüística… i per la influència que aquesta normalització exerceix no solament a la ciutat de Lleida, sinó a força zones de les terres de Ponent i de la franja aragonesa de parla catalana”. També va ser el primer col·legi de Lleida que creà l’associació de pares d’alumnes: APA (1968/1969).

Les reformes i ampliacions per adequar-lo a les necessitats han estat permanents:

El Col·legi Episcopal també s’ha projectat vers l’estranger, mitjançant intercanvis dels seus alumnes amb estudiants de França i Alemanya, mitjançant la participació en diferents projectes Comenius (2007-2009) amb escoles de Portugal, Alemanya, França, Bèlgica, França, Grècia, Romania, Itàlia, Holanda, etcètera. A més, el Col·legi Episcopal va estar escollit, a proposta del Consell d’Europa, centre representant de l’Estat espanyol en la commemoració del 350 aniversari de la Pau de Westfàlia (1998).

Amb el programa Etwinning i Erasmus + promou els intercanvis dels alumnes amb gran part dels països europeus.

Finalment, des de fa uns anys, el Col·legi Episcopal facilita als seus alumnes la participació en colònies i estades d’immersió lingüística a l’estranger.

  • 1959 Internat.
  • 1976 Construcció del Saló d’Actes, Capella i aules de la Torre.
  • 1978 Pavelló Poliesportiu.
  • 1984 Piscina coberta.
  • 1988 Tallers de Formació Professional.
  • 1994 Nous vestuaris piscina.
  • 2000 Llar d’Infants i pati.
  • 2003 Nou pati Primària-ESO-Batxillerat.
  • 2007 Nou menjador, renovació de les aules de P5.
  • 2015 Nova cuina.
  • 2016 Remodelació de l’entrada del Col·legi: Consergeria.
  • 2017 Adequació Sala Esportiva per impartir CCFF d’esports i remodelació del Saló d’Actes Mn. Jordi Pardell. Adequació sala Polivalent a Educació Infantil.
  • 2018 Remodelació Sales polivalents.
  • 2021 Remodelació del pati.
  • 2022 Instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Per tot això, per les diverses dimensions i pel compromís amb les famílies, amb la comunitat educativa, i amb la ciutat el Col·legi Episcopal té un paper de referència en el mapa escolar lleidatà, sempre en col·laboració estreta i oberta amb la resta de col·legis de la ciutat. L’any 1999 i 2008 va rebre el reconeixement al Mèrit Educatiu de la ciutat de Lleida amb motiu del 40è i 50è aniversari del Centre.

El dia 27 de novembre de 2019 es va presentar al Saló d’Actes Mn. Pardell del Col·legi Episcopal de Lleida la història del que han estat els darrers 20 anys d’aquest centre educatiu. El  Sr. Jordi Capdevila, autor del llibre, mostra com el Col·legi ha anat evolucionant, durant els darrers vint anys, amb la societat, de manera creativa i anticipant-se sovint als reptes gràcies al gran compromís dels professors, pares i alumnes. És un llibre que articula entrevistes amb cròniques que pouen en els arxius del Centre, amanides amb les reflexions de l’autor.

Més de 9000 alumnes han sortit de les aules del Col·legi Episcopal i constitueixen una xarxa prou perceptible dins de la ciutat i el seu entorn; això representa més de 7000 famílies de tota Lleida.

Mirem sempre endavant i per això volem continuar col·laborant en la formació integral dels alumnes que ens confien les famílies. La nostra proposta vol cultivar els valors personals i socials des dels fonaments cristians per a transformar el nostre entorn. Atents als nous temps ens trobareu treballant amb creativitat per a acompanyar a cada alumne en la seva recerca per a ser cada vegada millor personalment i professionalment.

Innovació i obertura al futur

Atents a les necessitats de formació incorporem les TIC en els diversos àmbits, les tauletes, els ipads, ordinadors, pissarres interactives. Les noves tecnologies són habituals en les activitats d’ensenyament-aprenentatge I van incorporant-se per respondre a les necessitats dels nostres temps.

La renovació dels equipaments esportius (15-16): xandalls, samarretes d’extraescolars i de ballet pretén adequar-nos a les necessitats actuals.

L’ecologia i el respecte a la natura formen part del nostre ADN i per això des de les activitats de natura a l’hort escolar són un aprenentatge de l’equilibri al que aspirem.

Les energies renovables són una aposta decidida per tal de preservar el màxim el planeta (2022) i s’instal·len en les terrasses del centre plaques fotovoltaiques per a reduir el consum elèctric.

La formació multilingüe és prioritària i s’organitzen sortides que promoguin la relació amb diversos punts de la península, el Regne Unit –Brodstairs-, França i Alemanya són propostes que es fan als alumnes al llarg de les diverses etapes.

 

La Innovació que cerquem ens porta a col·laborar amb les Universitats –en conveni amb l’UdL- participant en el projecte Itinera i presentant els millors treballs de recerca a diverses Facultats.

En relació amb les empreses tenim més de 150 empreses en les quals els alumnes realitzen les pràctiques a Cicles Formatius i a Batxillerat.

El compromís amb les famílies i amb cada alumne ens motiva dia rere dia a formar-nos com a professorat per a donar el millor de nosaltres al servei d’un projecte que ens apassiona i ens fa cercar sempre nous camins per a que creixin com a persones i siguin cada vegada més felices. Els diferents mitjans: APP, web, xarxes socials, l’Anuari que editem des del 14-15 vol portar a les famílies les imatges de les nostres experiències més significatives que mostren les trajectòries que recorrem plegats tota la comunitat educativa.

Treballar conjuntament famílies i Col·legi per aconseguir el millor de tot l’alumnat és la nostra tasca constant i com diu el nostre ideari, des d’una perspectiva integral, cercar que tots i cadascun desenvolupin les seves competències per tal de fer una societat al servei de tothom.