COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

El laboratori a l’aula

L’experimentació com a base de l’aprenentatge científic.


Per què floten els vaixells?
Comença la classe de coneixement del medi natural i el debat ja està servit. La pluja de coneixements previs no es fa esperar i els i les alumnes sempre són una capsa de sorpreses: que si el pes, que si la grandària, que si l’aire, que si la força de l’aigua, que si el material… Déu n’hi do!

Però anem a pams, a ordenar idees i a buscar respostes científiques a un fet tan quotidià i a una pregunta que a priori sembla banal. Així és que ens endinsem en el món i principis de la física: Agafem una peixera amb aigua però sense peixos, un vas de precipitats, una proveta, una balança, diferents hortalisses i… som-hi! Quines s’enfonsen i quines suren?

L’aprenentatge significatiu, vivencial i experimental entra en escena i els seus actors començaran a manipular, observar, recollir dades i interpretar-les per intentar donar resposta a tots els interrogants plantejats, formulant teories a partir de la comprensió de conceptes com la massa, el volum, la densitat o l’equilibri de forces descendents i ascendents en una massa d’aigua… I d’aquesta manera treure’n tot l’entrellat pas a pas.

Finalment, posada en comú de les conclusions i… això ja ho tenim. Preparats per la següent pregunta?

PER LLEGIR MÉS...