LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

Investiguem l’equilibri tèrmic

La propagació de la calor.

Els alumnes de 2n ESO estem treballant, en l’assignatura de Ciències Naturals, la calor, la temperatura i els seus efectes en els cossos. Com a complement de les classes teòriques, en el laboratori estem investigant l’equilibri tèrmic i la propagació de la calor.

La calor és energia en trànsit des d’una substància a una altra. La calor es transfereix entre cossos que es troben en contacte, des del cos que té més temperatura al que en té menys, fins que s’assoleix l’equilibri tèrmic.

En el laboratori hem escalfat en un tub d’assaig una certa quantitat d’aigua fins que ha assolit l’ebullició i l’hem introduït en un vas de precipitats amb aigua a temperatura ambient. Amb l’ajuda de dos termòmetres hem controlat la temperatura de l’aigua del vas de precipitats i del tub d’assaig cada minut, tot observant la seva variació fins a l’assoliment de l’equilibri tèrmic. Hem anotat els resultats en una taula i hem elaborat un gràfic per representar l’evolució de les dues temperatures.

Amb aquesta pràctica hem après el concepte d’equilibri tèrmic i l’ús del termòmetre (escala Celsius) en el control de la temperatura dels cossos.

PER LLEGIR MÉS...