LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

Investiguem l’eficiència d’indicadors àcid-base

Treballem al laboratori amb indicadors d’origen orgànic.

Des de l’assignatura optativa de Física i Química, els alumnes de 4t ESO hem fet del laboratori de Química una petita EDAR, on hem valorat l’eficàcia d’indicadors àcid-base naturals: col llombarda i té negre, en l’estudi de diferents mostres relacionades amb residus d’origen orgànic (suc de llimona, clara d’ou,…) i inorgànic (bicarbonat sòdic, amoniac, llexiu…).

Tothom té a casa gran quantitat de productes químics que utilitza diàriament, bé per netejar, bé com a medicaments, bé com a productes de farmaciola. Entre ells hi ha àcids i bases.

“Àcid” i “base” són els noms genèrics d’uns grups de productes químics amb propietats similars. Tots els àcids es caracteritzen pel seu sabor agre (suc de llimona, suc de tomàquet, aspirina, etc.), perquè en dissolució condueixen el corrent elèctric, ataquen els metalls actius, contenen hidrogen,  etc. I totes les bases tenen un gust amarg, produeixen una sensació sabonosa al tacte i totes, llevat de l’amoníac, contenen hidrogen, oxigen i, com a mínim un metall.

Per investigar aquestes substàncies i distingir-les fàcilment fem servir els indicadors. Molts d´ells són d’origen vegetal i tenen la propietat de canviar de color segons que es trobin en un àcid o en una base.

En la següent pràctica us mostrem, a través d’un recull fotogràfic, el procés que hem seguit i els materials utilitzats, en la detecció de substàncies àcides i bàsiques.

PER LLEGIR MÉS...