LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

L’escola concertada: compromís i reptes

Reimaginant el futur per a un canvi social i al servei de les persones.

Ahir, dilluns 22 de gener, a l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, es va celebrar la segona Jornada de l’Escola Concertada de les terres de Lleida, un esdeveniment organitzat per les direccions de les diferents escoles que formen part de les dues patronals de l’escola concertada a Lleida, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya (CCAEC).
A l’acte van assistir el paer en cap, el Sr. Fèlix Larrosa, encarregat d’inaugurar l’acte, la delegada del govern a Lleida, la Sra. Montse Bergés, el sotsdelegat del govern, el Sr. José Crespin, representants de la Diputació de Lleida, del Departament d’Educació, regidors i regidores de la Paeria, el Bisbe de Lleida, Monsenyor Salvador Giménez, diferents institucions, equips docents i representants de les famílies.
L’objectiu de l’acte ha estat afavorir una jornada de reflexió sobre la situació actual de l’educació a Catalunya, donar visibilitat a la realitat del col·lectiu en el sistema educatiu català, tenint en compte que assumeix el 30% d’alumnat a les seves aules, reiterar el compromís amb la gent del nostre territori i la recerca de respostes per als reptes actuals de la societat lleidatana i trencar els mites que constantment planegen sobre l’escola concertada.
La jornada va comptar amb tres ponències. La Sra. Meritxell Ruiz, secretària general de la FECC, va parlar sobre l’escola d’iniciativa social i la seva importància en el sistema educatiu català, emfatitzant en el fet que tant l’escola pública com l’escola concertada acullen aproximadament un 14% d’alumnat vulnerable a les seves aules, malgrat no disposar dels mateixos recursos, i remarcant que cal fer valdre la tasca dels centres d’iniciativa social i continuar treballant per ser inspiració i referència per l’excel·lència i equitat del sistema educatiu català per educar persones capaces de millorar el món. El Sr. Josep Ragull, vicepresident de la CCAEC, va posar el focus en el valor del treball del docent i com incentivar-lo, per millorar el bon ambient a l’aula, crear vincles de confiança amb l’alumnat, per despertar les seves ments i sorprendre’ls amb l’objectiu de millorar tant l’estat emocional com el nivell acadèmic dels joves. Finalment, va tancar l’acte la ponència del Sr. Miquel Àngel Mora, cofounder-CEO i especialista en els contextos educatius de la intel·ligència artificial que va parlar sobre l’impacte, les oportunitats i els desafiaments de l’IA en l’educació. Davant l’evidència que l’IA ha arribat per quedar-se, només existeixen tres opcions: ignorar-la, prohibir-la o integrar-la en el dia a dia del docent i l’alumnat, per tal d’aprendre junts i ser crítics davant del repte que aquesta representa.
L’escola concertada es troba en un procés continu d’actualització per adaptar-se als reptes que esdevenen en el món de l’educació. Jornades com la d’ahir serveixen per reforçar el treball dels diferents centres dins de la xarxa del Servei d’Educació de Catalunya. L’escola concertada continua treballant amb rigor per promoure la millora personal i acadèmica, donant oportunitats educatives de qualitat a tot el seu alumnat.

PER LLEGIR MÉS...