Què podem fer al nostre entorn per no discriminar?
A l’alumnat dels cicles d’Educació Infantil i Integració Social ens ha visitat la Sònia educadora social de l’associació antisida de Lleida. Les seves dinàmiques sessions ens han informat i sobre tot ens ha format sobre diferents aspectes del VIH i la Sida.
Com a futurs educadors i educadores ha estat molt interessant tot allò que ens ha explicat sobre com hem de tractar a una persona i també a un infant que pugui tenir el virus i a la seva família, i sobre tot ens ha ajudat a treure una mica la por que podíem tenir, al dir-nos que el virus no es transmet en menjar (ni pel menjar, ni pels coberts), ni en beure (ni per la beguda, ni pels gots), ni en utilitzar el vàter, ni en respirar a la mateixa habitació, ni amb els petons ni amb les abraçades. Tampoc no ho fa amb la tos o els esternuts. I compartir els llapis, les joguines, els instruments musicals, la roba i d’altres materials no suposa cap risc. És per això que qualsevol activitat habitual a l’escola o a altres entitats, es pot desenvolupar sense cap risc de transmissió de la infecció pel VIH.
Això si, hem de vetllar molt per acollir a les persones, la família i l’infant i ajudar-los a incorporar-se en l’escola i la societat sense cap discriminació.
També hem conegut que hi ha uns contes que poden ajudar-nos en aquest àmbit, amb infants a partir de set anys, que són Els contes de la Lucia.
Com a futurs professionals de l’àmbit social, ens hem adonat un cop més que cal trencar els prejudicis i estereotips en tots els àmbits de la societat. Al llarg de la sessió ens ha donat eines per poder treballar aquest tema amb adolescents i ens ha plantejat quina podria ser la nostra tasca en una entitat com la seva.
Agraïm a la Sònia el seu temps, la seva vitalitat i l’energia que ens ha transmès.