LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

Contacte amb internet de les coses (Internet of Things)

Definit breument, l’Internet of Things és un concepte que es basa en la interconnexió de qualsevol producte amb qualsevol altre del seu voltant. Des d’un llibre, una llum, el sistema de calefacció fins al frigorífic de casa. L’objectiu és fer que tots aquests dispositius es comuniquin entre si i, per tant, siguin més intel·ligents i independents. Per a això, és necessari l’ús del protocol IPv6 (protocol internet versió 6, el protocol actual es IPv4) i el desenvolupament de nombroses tecnologies que actualment estan  dissenyades per les principals companyies del sector. L’Internet of Things, serà una realitat, amb la nova tecnologia de comunicacions 5G.

La seva transcendència pot ser brutal tant en àmbits econòmics com socials. Major fins i tot que l’era digital. I és que l’Internet of Things permet que els ordinadors interactuïn amb elements de la vida quotidiana i guanyin independència dels éssers humans, deixant-nos a nosaltres altres feines mes importants.

Un exemple pràctic: gràcies a l’Internet of Things, els nostres frigorífics serien capaços de mesurar els aliments restants en el seu interior i encarregar al proveïdor especificat els elements esgotats.

No només la nevera es torna intel·ligent. Altres electrodomèstics gràcies a la connexió a Internet, s’ocuparan de reduir-nos el treball. Per exemple, quan el forn acabi la cocció o la rentadora hagi acabat amb la roba, rebrà un avís al mòbil

Els “wearables” són un altre exemple. Coses quotidianes com samarretes, rellotges o polseres, es fan intel·ligents gràcies a l’aplicació d’aquest concepte. Ara els rellotges no només ens proporcionen l’hora, sinó que també es connecten a Internet, intercanvien dades amb servidors externs i actuen en conseqüència a la informació que recullen tant dels sensors com dels servidors.

També es poden aplicar de manera més profunda a la llar. Distribuint una sèrie de sensors i processadors, podríem automatitzar el control de les finestres, la temperatura de la llar, els llums, alarmes, menjars, neteja, etc. L’aplicació d’aquesta tecnología es immensa i revolucionarà la forma de vida a la que estem acostumats

Com podem veure, l’Internet of Things és el següent gran pas de la indústria tecnològica. Obre un món de possibilitats incalculable, major fins i tot que el que va obrir en el seu moment l’era digital. Tot passaria a basar-se en el entorn, aconseguint una major independència dels humans  i, per tant, una major eficiència i comoditat. Els primers passos ja s’estan donant (estàndards, primers prototips i projectes, etc.), però, segons diversos analistes, no serà fins al 2020 quan l’Internet de les coses comenci a estar molt més assentat.

Al departament elèctric i electrònic del Col·legi, con aplicació d’aquesta tecnología, estem fent una prova en temps real  amb tres sensors diferents de temperatura (lloc on les màquines generen calor) i un de pressió atmosfèrica connectats a la pagina Thinspeaks amb l’objectiu de veure i estudiar el funcionament del sistema i les possibilitats d’aplicació a la matèria docent.

La direcció de aquesta aplicació es https://thingspeak.com/channels/686245.

En la primera imatge veiem la lectura en temps real dels sensors.

En aquesta segona imatge veiem la lectura de la pantalla amb el sistema electrònic que recull les dades: una placa ESP32 amb dos sensors digitals y un d’analògic.

 

 

PER LLEGIR MÉS...