LogoE

Col·legi Episcopal de Lleida

COMPARTIM L'ACCIÓ EDUCATIVA DE LES FAMÍLIES

Com ens hem anat il·luminant al llarg dels anys

El llum d’oli.

Hem estat investigant a l’aula com la humanitat s’ha anat il·luminant al llarg dels anys. Hem descobert que tot va començar a la Prehistòria amb el descobriment del foc, que s’utilitzava per escalfar, coure aliments i per il·luminar les cavernes. Més endavant utilitzaven el crani dels animals i closques de mol·luscs marins omplerts amb grassa o oli i una metxa feta amb una trena d’animal com làmpades d’oli, per tot passant per la cera i el gas, arribar als nostres dies a l’electricitat.

Aprofitant l’exposició de l’evolució de la llum que hem fet a la classe i que els nens i nenes s’han interessat moltíssim en aprendre com s’utilitzava el llum d’oli, els alumnes i professors de tercer de primària hem gaudit del privilegi de la explicació del funcionament del llum d’oli per part dels padrins d’un dels nostres alumnes.

L’experiència ha estat increïble, hem pogut aprendre a través de l’observació directa el que per nosaltres queda tan llunyà, la importància de la llum i de com se les enginyaven per poder veure-hi en la foscor…

Ens han explicat que durant segles, el tipus més corrent de llum domèstic fou el que es basava en la combustió de l’oli d’oliva dins una cassoleta (gresol) en la qual hi havia submergit un ble format per fibres tèxtils, majoritàriament de cotó. El ble cremava i donava llum gràcies al contacte amb l’oli del gresol. Aquest estri es compon de dos recipients metàl·lics posats l’un dins de l’altre; el superior, la gresoleta, destinat a dipòsit d’oli i a sostenir el ble i el de sota, la gresola, a recollir les escorrialles de l’oli que pugui vessar de la gresoleta. La gresola va fixa a una tija de ferro al cim de la qual hi va unit un ganxo destinat a penjar l’estri en el lloc més convenient. 

PER LLEGIR MÉS...